SPOROČILO ZA JAVNOST AVDIOVIDEO in FOTO Predsednik republike v romskem naselju Dolga vas Ta mala hišica simbolizira močno hišo so

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes, na evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih sistemov, obiskal Dolgo vas pri Lendavi. Najprej je predsednik Pahor položil venec k spomeniku žrtvam nacifašističnega nasilja na judovskem pokopališču v Dolgi vasi.

Spremljala ga je tudi gospa Erika Fürst, preživela interniranka v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. V času druge svetovne vojne je bila judovska skupnost v Sloveniji najštevilčnejša prav na območju Lendave in Murske Sobote, vendar je zaradi holokavsta takorekoč izginila. Pokopališče v Dolgi vasi je največje judovsko pokopališče v Sloveniji, ki je ostalo neokrnjeno. Predstavlja enkraten in spomeniško zaščiten spomenik judovske kulture. Nato se je predsednik Pahor udeležil slovesnosti ob otvoritvi večnamenskega prostora v romskem naselju Dolga vas.

Predsednik republike je zbrane nagovoril in večnamenski center slovesno otvoril. Ker je otvoritev potekala ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, je predsednik Pahor opozoril, da je prav, da se tudi danes spomnimo na Rome, saj so bili žrtve vseh treh totalitarizmov, in so še danes diskriminirani v državah Evropske unije: “Tako mi, dediči tistih časov, nikoli ne bomo pozabili, kakšno zlo se lahko zgodi.” Nacifašistično nasilje v času druge svetovne vojne je namreč ogrozilo tudi obstoj romske skupnosti.

 

dolga vas

 

 

15. aprila 2015 je Evropski parlament sprejel resolucijo, s katero je genocid nad Romi med drugo svetovno vojno tudi uradno priznal kot zgodovinsko dejstvo. Predsednik Pahor je v nadaljevanju nagovora čestital vsem, ki so s svojimi dejanji in podporo prispevali k “hišici sožitja”: “Ta mala hišica simbolizira močno hišo sožitja, ki je tako zelo pomembna za uspešno prihodnost nas in naših otrok. Predstavlja naj navdih za podobne male ali velike projekte povsod po naši domovini.” Prav vprašanju sožitja in spoštovanju različnosti med nami posveča predsednik Pahor največ pozornosti. Zato je pozval vse, da s svojimi ravnanji in besedami izražamo spoštovanje do sočloveka, ob razumevanju različnosti, ki je med nami, pa vedno iščimo tisto, kar nas povezuje, sebe in skupnost pa vzgajajmo v duhu sožitja. Gospa Nataša Horvat, občinska romska svetnica in koordinatorka projekta večnamenskih romskih centrov Dolsko, je dejala, da je danes pomemben dan za romsko skupnost v Lendavi, saj današnja otvoritev centra predstavlja novo prelomnico na poti v prihodnost. Zbrane goste sta pozdravila tudi gospod Anton Balažek, župan Občine Lendava, in gospod Stanko Baluh, direktor Urada Vlade Republike Slovenije za narodnosti. Večnamenski prostor v naselju bo prispeval k še večji uspešnosti projekta vzpostavitve večnamenskega romskega centra Dolinsko. Že v prvih mesecih delovanja se lahko pohvalijo z izjemnimi rezultati, saj so v prihajajočem šolskem letu vsi romski otroci vpisani v srednjo šolo, vsi otroci iz naselja pa v programe predšolske vzgoje. Vedno več odraslih Romov pa se odloča za različna uposabljanja in se vključuje v programe neformalnega izobraževanja.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.