Sporočilo za javnost 24. slikarska kolonija Primož Trubar Moravske Toplice 1

Že tradicionalna slikarska kolonija Primož Trubar Moravske Toplice poteka med 23. in 30. septembrom.

Organizatorji vsakoletne kolonije so Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, Občina Moravske Toplice in Evangeličanska cerkev v Republiki Sloveniji. Od samega začetka slikarske kolonije in tudi letos je vodja kolonije Nikolaj Beer, akademski slikar, ki je tudi častni občan Občine Moravske Toplice. Na letošnji koloniji sodelujejo akademski slikarji, ki so se kolonije udeležili že v preteklih letih: Igor Banfi, Ana Cajnko, Matej Čepin, Herman Gvardjančič, Rado Jerič, Keiko Miyazaki in Tone Seifert.

Sporočilo za javnost 24. slikarska kolonija Primož Trubar Moravske Toplice 3

Letošnja kolonija poteka ob spominu na pokojnega podpredsednika Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar in predsednika njene podružnice v Murski Soboti Gezo Farkaša, ki je bil gonilna sila slikarske kolonije. Ob današnjem srečanju so se ga vsi navzoči tudi spomnili. Druženja z umetniki se je med drugim udeležil župan Občine Moravske Toplice, ki je poudaril, da je likovna kolonija zelo pomembna za tukajšnje okolje in se umetnikom ter današnjemu gostitelju, Evangeličanski cerkveni občini Moravske Toplice, zahvalil.

Častni škof Geza Erniša je povedal, da je namen kolonije po umetniški plati med drugim tudi nameniti pozornost in spoštovanje protestantskim vrednotam, ki so jih v slovensko genezo vtkali slovenski protestanti. Slikarji v času kolonije bivajo v Hotelu Vivat ter v prostorih Evangeličanske cerkvene občine Moravske Toplice, kjer tudi ustvarjajo.

Sporočilo za javnost 24. slikarska kolonija Primož Trubar Moravske Toplice 2

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.