Nova generacija SLS Valentine Crowther duševno zdravje mladih 02 03 2017 vir SLS

Ljubljana, 2. marec 2017 – Predsednik Nove Generacije SLS Daniel Valentine in podpredsednik Glavnega odbora NG SLS Alexander Crowther sta po objavi zaskrbljujočih podatkov, da se skoraj vsak osmi slovenski mladostnik sooča z duševnimi motnjami, predstavila pogled podmladka SLS na duševno stanje mladih v Sloveniji in podala predloge za izboljšanje situacije.

Daniel Valentine je izpostavil problematiko premalo usposobljenih specialistov pedopsihiatrije. V Sloveniji se na tem področju trenutno usposablja 26 mladih zdravnikov, ki pa nimajo zagotovljenega delovnega mesta. Prav tako je Valentine izpostavil dejstvo, da bi se moralo dati prednost diplomantom mariborske ali ljubljanske Medicinske fakultete pri zaposlitvi.

Alexander Crowther je izpostavil problematiko zaposlitve diplomantov biopsihologije na koprskemu FAMNIT-u. Biopsihologija je namreč edini program v Sloveniji, ki poučuje nevroznanost, ki je ena izmed najbolj napredujočih znanstvenih strok. Predlog Nove generacije SLS je, da se diplomantom biopsihologije avtomatično poda pravico za pristop k specializaciji iz klinične psihologije ali psihoterapije, ki se trenutno zakonsko ureja.

Valentine je hkrati izpostavil željo po čimprejšnji uveljavitvi nacionalne poklicne kvalifikacije »mladinski delavec«. Mladinski delavci, so kot del psihosocialne ekipe pomemben člen v terapevtskem procesu, v katerega je mladostnik vključen. Crowther pa je predlagal še dodatno usposabljanje pedagogov po finskemu modelu »Alert«, kjer učitelji v sodelovanju s socialnimi delavci in šolskimi zdravniki kar najhitreje prepoznajo spremembe pri mladostniku.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.