IMG 20181021 115957 Barbara Špilak.jpg Pregledovalnik fotografij za Picaso

Ljutomer, 15. november 2018 – Oktobra je 20 dijakov predšolske vzgoje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) s spremljevalci odpotovalo na 14-dnevno praktično usposabljanje v nemške ali angleške vrtce. V avtentičnem okolju so nabirali izkušnje na poklicnem področju, obenem pa spoznavali kulturo gostiteljev.

Opravljanje prakse v tujini prerašča v stalnico na GFML, saj je šolski projektni tim ponovno uspešno prijavil mobilnost dijakov v okviru programa Erasmus + KA1.  Dvoletno sodelovanje pod naslovom INCLUDE YOU temelji na opazovanju in spoznavanju načina dela pri vključevanju otrok iz drugačnega kulturnega okolja v vrtce ter premagovanju kulturno-jezikovnih barier. Ena od teh metod je komunikacija z znakovnim jezikom. Skozi projekt bo 30 dijakom omogočeno spoznati dva evropska koncepta predšolske vzgoje in metode, s katerimi ti vrtci izvajajo integracijo in inkluzijo otrok iz drugih kultur. 

Priprave na bivanje in delo v nemških ali angleških mestih so stekle junija letos. Z dijaki so bile izvedene delavnice, v katerih so spoznali obe kulturi, nadgradili svoje znanje iz predšolske pedagogike in razvojne psihologije, utrdili svoje znanje strokovnega jezika v nemščini ali angleščini ter izpolnili Europass življenjepis. 

V tujino se je najprej odpravilo 10 dijakov, ki so potovali v nemško mesto Paderborn. Tam so od 6. do 20. oktobra bivali pri družinah, spoznavali nemško kulturo, mesto Paderborn in njegovo okolico. Vsi dijaki so se uspešno vključili v vsakdan tamkajšnjih vrtcev, spoznali so njihov način dela. Vrtci so podobni slovenskim, vendar se od njih razlikujejo glede na koncept dela. Pogosto vrtci opravljajo vlogo družinskih centrov, ki z jezikovnimi in drugimi tečaji pomagajo tako nemškim kot priseljenskih  družinam. Spremljevalki sta imeli priložnost obiskati vse vrtce, med drugim tudi gozdni vrtec, spletli sta stike z dvema nemškima srednjima šolama, ki izobražujeta vzgojitelje. Nemški projektni partner Dirk Forstöer je izrazil navdušenje nad jezikovnim in strokovnim znanjem dijakov, zato se ne gre čuditi, ko so nekaterim dijakom njihovi nemški mentorji in vodje vrtcev ponudili delovno mesto, ko končajo s šolanjem v Sloveniji. Ne gre zanemariti dejstva, da v Nemčiji primanjkuje približno 160.000 vzgojiteljev.

Druga skupina 10 dijakov je od 13. do 27. oktobra spoznavala angleško kulturo in tamkajšnje vrtce v mestu Leeds. Dijakinje so tako spoznavale, kako poteka delo vzgojiteljev v teh vrtcih, kaj so posebnosti angleških vrtcev, kako vzgojitelji spremljajo razvoj otrok ter tudi kakšne metode dela uporabljajo pri delu z otroki iz drugačnih kulturnih okolij, katerih materni jezik ni angleščina. Posebnost angleških vrtcev je zagotovo ta, da je en vzgojitelj odgovoren za manj otrok in ima tako npr. lahko samo tri otroke, ki so stari od enega do dveh let oz. največ osem otrok, ki so stari štiri leta. Dijakinje so v prostem času spoznavale in raziskovale mesto Leeds ter obiskale Leeds Trinity University, kjer študira naša bivša dijakinja Sarah Smith. Dvotedensko bivanje je dijakom hitro minilo in slovo je bilo težko, saj so se zelo navezali na družine gostiteljice in otroke v vrtcih. 

Iris Benkovič, udeleženka mobilnosti v Nemčiji, je o svoji izkušnji povedala: »Na praksi v Nemčiji sem spoznala nove kulture, s katerimi se nisem še nikoli srečala. Spoznala sem njihov način dela v vrtcih, pri čemer mi je bila v veliko podporo nemška mentorica. Navdušena sem nad njenim delom z otroki in odnosom do zaposlenih. Tudi v družini, pri kateri sem bivala, so me lepo sprejeli, bili so prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Skratka, izkušnja za življenje, ki bi jo z veseljem še kdaj ponovila.«

Eva Herman, udeleženka mobilnosti v Angliji, je tako strnila svoje vtise: »Delovna praksa v tujini je bila zelo pozitivna izkušnja. Prvič sem odpotovala tako daleč od doma in se seznanila z različnimi kulturami. Ker smo živeli pri angleških družinah, se je izboljšalo moje znanje angleščine. V teh dveh tednih sem pridobila več samozavesti, postala sem iznajdljivejša, saj sem se pogosto znašla v novih in nepredvidljivih situacijah.«

Na koncu Barbara Špilak, koordinatorica projektnega tima za Erasmus +, dodaja: »Dijaki se ne odpravljajo na prakso v tujino, ker bi bili tamkajšnji vrtci boljši, ampak ker želijo razširiti svoja obzorja, spoznati druge koncepte dela s predšolskimi otroki in si nabrati dragocene izkušnje. Domov se vračajo samostojnejši, samozavestnejši in polni vtisov.«

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.