Foto 1 Takeover Street Art

Do začetka prenove jeseni letos bo Muzej Dunaja namenjen grafitarjem in skejterjem. Ti si bodo lahko dali duška tako na fasadi muzeja kot tudi v notranjosti. Razstava z naslovom Takeover Street Art & Skateboarding bo trajala do 1. septembra in je za obiskovalce brezplačna.

Pred obsežno prenovo Muzeja Dunaja na trgu Karlsplatz se je mesto odločilo, da bo več kot 2.000 razstavnih površin dalo na voljo uličnim umetnikom. K sodelovanju so povabili 30 znanih dunajskih grafitarjev, da bi muzejske zidove poslikali po lastnih željah. Ob koncu razstave bodo te zidove porušili.

V pritličju muzeja je postavljen manjši skejtpark, poleg njega pa fotografska razstava dunajske skejterske scene. Prvo nadstropje je namenjeno kurirani razstavi, na kateri se s svojimi grafiti predstavlja 30 znanih dunajskih grafitarjev in uličnih umetnikov, ki so v zadnjih 25 letih zaznamovali podobo mesta. Tematika projekta Takeover je raznolika tako kot sama umetniška scena, tako da lahko obiskovalci uživajo v delih, ki so egoistična, politično angažirana, feministična ali enostavno razigrana. Razstavo grafitov dopolnjuje še fotografska razstava, ki priča o legalnih in ilegalnih grafitih po Dunaju.

Celo poletje se bo v muzeju odvijal še spremljevalni program za vse starostne skupine, od tečajev skejtanja za otroke do risarskih delavnic za mlade ter klasičnih vodenj in okroglih miz na temo subkultur. Pred muzejem je postavljen zid, na katerega lahko rišejo tudi mimoidoči. »Naša naloga je, da mesto predstavimo v vsej svoji raznolikosti. Ulična umetnost je izjemno pomembna realnost našega mesta, ki ji moramo dati pomen,« je pojasnil direktor Muzeja Dunaja Matti Bunzl.

Prenova Muzeja Dunaja, ki so ga odprli leta 1959, bo predvidoma trajala do leta 2023 in bo stala 108 milijonov evrov. Prenovljeni muzej zgodovine avstrijske prestolnice bo meril 12.000 kvadratnih metrov, kar je 3.000 kvadratnih metrov več kot doslej.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.