Foto 2

V avstrijski prestolnici bodo do konca letošnjega leta zgradili največjo in najzmogljivejšo toplotno črpalko v srednji Evropi, ki bo ogrevala 25.000 dunajskih gospodinjstev. Na ta način bodo izpuste ogljikovega dioksida zmanjšali za 40.000 ton letno.

»Nova velika toplotna črpalka Simmering je vodilni projekt na področju najmodernejše in okolju prijazne proizvodnje toplote v Evropi. Ta visoko učinkovita naprava bo lahko 25.000 dunajskih gospodinjstev varno in zanesljivo oskrbovala z okolju prijaznim daljinskim ogrevanjem, s tem pa bo mesto izpuste ogljikovega dioksida zmanjšalo za 40.000 ton letno,« je povedala dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima.

Toplotna črpalka deluje po istem principu kot hladilnik, le v obratni smeri. Vir toplote za veliko toplotno črpalko v dunajskem Simmeringu je segreta hladilna voda iz elektrarn. S posebnim hladilnim sredstvom v toplotni črpalki tej vodi odvzamejo toploto in jo uplinijo. S stiskanjem pare naraščata tlak in s tem temperatura, pridobljena toplota pa se uporabi za ogrevanje gospodinjstev. Zaradi odvzema toplote se para zopet utekočini, tlak se zmanjša in postopek se ponovi. Napredna tehnologija v napravi omogoča, da lahko toploto pridobivajo že iz zelo hladne vode. Tako bo lahko toplotna črpalka z močjo 27 megavatov vodo s 6 stopinj segrela celo na 95 stopinj Celzija.

Gradnja velike toplotne črpalke se je v okrožju Simmering začela novembra 2017 in bo trajala predvidoma eno leto. Dunajsko javno energetsko podjetje Wien Energie bo v naslednjih letih v tehnologije za pridobivanje energije iz obnovljivih virov namenilo 460 milijonov evrov. »Decentralizirane toplotne črpalke, ki oskrbujejo posamezne stavbe, so že precej razširjene, medtem ko je razvoj velikih toplotnih črpalk še v povojih. Mi že danes prisegamo na to v prihodnost usmerjeno tehnologijo, ki nam omogoča, da odpadno toploto iz naših elektrarn načrtno in učinkovito uporabimo,« je ob začetku gradnje dejal tehnični vodja Wien Energie Karl Gruber.

Foto 1

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.