Društvo Provida iz Lendave in Dom Sv. Ane iz Babinec sta bila uspešna pri prijavi na razpis Erasmus+ A210-ADU s projektom "Digitalno pri odraslih, Digitalno? Nič bat."

Cilj tega projekta je izobraževanje starejših oseb, starih nad 60 let, v digitalnih veščinah, saj prav oni pogosto zaostajajo za digitalnim razvojem. Projekta se izvaja v sodelovanju s hrvaško stranjo, ki vključuje stanovalce Dom Sv. Ane, ter s slovensko stranjo, ki je osredotočena na tiste starejše osebe, ki živijo v domačem okolju.

V sklopu projekta so najprej preverjali, kakšna je digitalna pismenost odraslih. Posebna ciljna skupina tega projekta so starejše osebe, ki so dopolnile 60 let in ki se želijo naučiti uporabljati digitalne tehnologije. Za potrebe preverjanja digitalne pismenosti so izvedli ankete, kjer so ugotavljali, koliko starejših uporablja elektronske naprave ter za kakšne namene. Posebno zanimanje je bilo za uporabo Facebooka, Vibera, YouTuba in različnih e-storitev, kot so e-Građani, eUprava ter zVEM.

V nadaljevanju projekta so pripravili brošure, s pomočjo katerih bodo ob pomoči zaposlenih iz Doma Sv. Ane in zunanjih sodelavcev Društva Provida v pilotnem projektu poskušali dvigniti digitalno pismenost med starejšimi osebami. Glavni cilj izobraževanj je, da starejši osvojijo osnovne digitalne veščine na sproščen, prijazen in prilagojen način. V ta namen so pripravili večjezične učne pripomočke, ki so prilagojeni potrebam starejših in njihovemu učnemu tempu. Gradiva vključujejo preprosta navodila ter praktične primere uporabe, pri čemer so se pri izdelavi gradiv posvetovali tudi s strokovnim osebjem.

V kratkem pa bodo pričeli z izvajanjem pilotnega projekta, kjer bodo posamezniki imeli priložnost udeležiti se skupinskih in/ali individualnih delavnic, z namenom povečati svoje digitalne sposobnosti. Projekt bo zagotovil prilagojen pristop za vsakega udeleženca glede na predznanje in sposobnosti, omogočil udobno učenje ter odprl številne nove možnosti za razvoj digitalnih veščin.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.