Družino trojčic iz Celja razveselili z vozičkom info.tvasgmail.com Gmail Google Chrome

(Celje / Radenci 16. 8. 2018) V Sloveniji se je v zadnjih tridesetih letih rodilo 450 trojčkov.Nedavno so se pisani druščini pravih medicinskih čudežkov pridružile še tri prikupnedeklice – Isidora, Sofija in Nadja iz Celja. To so tudi prva »tri srca«, rojena v Sloveniji, ki sojih v Radenski obdarili s posebej prilagojenim vozičkom in avtosedeži.

V okvirudobrodelne akcije želijo namreč pomagati prav vsem staršem, ki bodo v letošnjem letudobili trojčke.Po podatkih statističnega urada smo v Sloveniji v zadnjih treh desetletjih 1 zabeležili 150 porodovtrojčkov ter šest porodov četverčkov. Rekordni sta bili leti 1993 in 1995, ko je bilo porodovtrojčkov 12; tri leta zapored, med leti 1998, 1999 in 2000, pa so se trojčki rodili kar sedemkrat. Prinas število večplodnih nosečnosti skozi čas niha: lansko leto so se trojčki rodili enkrat, sicer vzadnjem desetletju beležimo povprečno 3 porode trojčkov letno.»Verjetnost za naravno zanositev s trojčki znaša približno 1:8000,« je povedala prof. dr. NatašaTul Mandić, predstojnica Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ki dodaja, da se z zdravili za spodbujanje ovulacije ta možnost poveča. »Tako je šedanes spočetih največ trojčkov in ne po IVF-prenosu, kot bi morda pričakovali,« dodaja.Večplodne nosečnosti z dvojčki, s trojčki ali četvorčki so tudi bolj tvegane. Večina trojčkov se rodipredčasno, obstaja pa velika možnost zapletov med nosečnostjo ali po rojstvu. Zgodbe s srečnimkoncem, kot je zgodba družine Radosavljević iz Celja, so zato še toliko lepše.

Pričakovali dvojčke, v 12. tednu ultrazvok pokazal tri srca

»Do 12. tedna sva bila z ženo prepričana, da bova dobila dvojčke. Potem pa je na ultrazvokusledilo presenečenje, saj smo opazili še tretjo deklico, ki se je do takrat skrivala,« je povedal oče,Vladica Radosavljević. Ker je šlo za rizično nosečnost, so se trojčice rodile predčasno, s carskimrezom v 33. tednu, v Ljubljanski porodnišnici. »Sofija je tehtala 1700 g in je merila 39 cm, Isidora1650 g in 40 cm, Nadja pa 1960 g in 41 cm. Dva tedna so bivale v porodnišnici, kjer je bilo osebjeizjemno prijazno, polno razumevanja in podpore,« se spominja. In kako danes izgleda sedaj njihov vsakdan? »Zanimivo in noro! Z ženo ne veva, kakšno je življenje z enim otrokom, a ko prinas poskrbiva za enega, je že na vrsti drugi in tako se nenehno vrtimo v krogu. Nikoli nam nidolgčas. Je naporno, ampak ni večje sreče in radosti od najinih treh src,« še smeje dodaja.

Pomoč je na voljo vsem novopečenim staršem trojčkov

Ker trojno veselje prinaša trojne obveznosti, tudi finančne, so v Radenski letos začeli z akcijo, s katero bodo priskočili na pomoč vsem staršem, ki v letu 2018 pričakujejo trojčke in jim podarili voziček in avto sedeže za njihove male nadobudneže.

»Radenska je podjetje, v katerem bijejo tri srca. V idejo, da pomagamo novopečenim staršemtrojčkom, smo se zato v hipu zaljubili. S projektom smo najprej začeli na Hrvaškem, kjer smoletos obdarili že šest družin in zdaj tudi prve trojčice, rojene v Sloveniji. Ko spoznaš zgodbe invrtiljak čustev, ki je za družinami, veš, da je pomoč prišla v pravem času, v prave roke,« jepovedala Alenka Dujanović, odgovorna za odnose javnosti v Radenski.Projektu se je kot partner pridružil tudi Baby Center, kjer so malčice obdarili s praktičnimpaketom. “Z veseljem smo se Radenski pridružili kot partnerji pri tem res čudovitem projektu, sajtrojno veselje namreč prinaša tudi trojne skrbi, ki so tudi finančne. Baby Center tako vsembodočim in novopečenim staršem nudi roko za vse njihove začetke in ker se zavedamo, da jeprihod novega člana nekaj najlepšega, a hkrati odgovornega, verjamemo, da bomo v temprojektu spisali čudovito zgodbo in skupaj pomagali ter osrečili veliko staršev, ki se jim bodopridružili trije srčki,” je povedala Pia Tršinar iz Baby Centra.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.