image001

Murska Sobota, 30. januar 2017 – Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je danes v grajski dvorani podelil priznanja prostovoljcem, ki so si v minulem letu še posebej prizadevali na področju prostovoljstva.

Mestna občina Murska Sobota nosi naziv Prostovoljstvu prijazno mesto. Slovenska filantropija in Slovenska mreža prostovoljskih organizacij s tem nazivom izpostavljata tiste občine, ki prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini.

Posebna komisija je tudi letos obravnavala vloge, ki so prispele na javni županov poziv in »Naj prostovoljka 2016 v Mestni občini Murska Sobota« je postala Cvetka Vereš. Cvetka Vereš, predsednica Dobrodelnega društva Pomagajmo odprtih src in Večetničnega kulturnega, izobraževalnega, turističnega in športnega društva, ki ga je v Bakovcih ustanovila pred štirimi leti, je prostovoljka že od mladih nog. Prvenstvena naloga društva je pomoč socialno ogroženim družinam in posameznikom v neposredni bližini, pa tudi širše v domovini in celo tujini. Društvo je dejavno pri zbiranju hrane, igrač, njegovi člani obiskujejo bolne in osamljene, organizirajo srečanja in pomoč za mamice z otroki s posebnimi potrebami. Cvetka Vereš je glavni motor društva, njegov idejni vodja in motivator. Poleg humanitarnega dela je aktivna tudi na področju kulture, turizma, izobraževanja in športa. Organizira pravljične in bralne urice, likovne delavnice ter skrbi, da otroci med počitnicami niso prepuščeni ulici, temveč aktivno preživljajo poletje na različnih taborih. Cvetka Vereš je dobitnica priznanja Turistične zveze Slovenije, leta 2015 pa je za svoje udejstvovanje na področju prostovoljstva prejela priznanje iz rok predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Priznanje za »Naj prostovoljno društvo 2016 v Mestni občini Murska Sobota« je prejelo društvo tabornikov Rod Veseli veter. Taborniki so mladinska vzgojna organizacija, ki skozi zanimive in pestre aktivnosti, večinoma v naravi, prispeva k vzgoji mladih. Rod veseli veter iz Murske Sobote je najstarejši taborniški rod v Pomurju, v letu 2017 obeležujejo 65-letnico delovanja. Trenutno je v društvo včlanjenih 40 članov, predvsem mladih. Taborniki so zelo dejavni tudi na humanitarnem področju. Leta 2015 so pomagali pri postavitvi centra za begunce v Lendavi in, da otrok v begunskih centrih ne bi zeblo, za njih izdelovali kape, šale in rokavice. Leta 2012 so sodelovali v vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo. Kot soorganizatorji za pomursko regijo so letos nadaljevali z akcijo Gremo v naravo.

Vsako leto pomagajo Društvu prijateljev mladine pri organizaciji Kostanjevega piknika ob tednu otroka, nepogrešljive so njihove taborniške igre, lov za zakladom in palačinke na vsakoletnem Družinskem pikniku. Od vselitve v prostore na Slovenski 41 se taborniki aktivno vključujejo v aktivnosti za oživitev našega mesta, tako so minulo leto med drugim sodelovali pri organizaciji delavnic za otroke in mlade družine poimenovane Igrivi park v sklopu Soboških dni. V kategoriji »Naj prostovoljna organizacija« je komisija izbrala dijake in kolektiv Srednje zdravstvene šole Murska Sobota, ki skozi množico projektov skozi vse leto izvaja številne aktivnosti na področju prostovoljstva. Mnogi med njimi kot prostovoljci obiskujejo stanovalce v domovih starejših in jim prinašajo veliko pozitivne energije. Sodelujejo tudi kot spremljevalci bolnikov v Splošni bolnišnici Murska Sobota ali le-te obiščejo. Sodelujejo tudi na božičnih in velikonočnih delavnicah. Dijaki s pomočjo mentorjev na različnih dogodkih merijo krvni tlak, krvni sladkor, delijo preventivne zdravstvene letake ter osveščajo o preventivi in zgodnjem odkrivanju različnih bolezni. Sodelujejo tudi z društvom paraplegikov Pomurja, pomurskim osteološkim društvom in pomagajo na božičnem bazarju. Dijaki že več let pomagajo z zbiranjem hrane na socialno najbolj šibke in tako sodelujejo pri akciji Anina zvezdica. Srednja zdravstvena šola Murska Sobota sodeluje tudi v projektu »botrstvo«, s katerim pomagajo najrevnejšim otrokom iz Brazilije. Dijaki in zaposleni na Srednji zdravstveni šoli Murska Sobota se z veseljem odzovejo na številne dobrodelne akcije, zbirajo plastične zamaške, pridružili so se Teku podnebne solidarnosti ter nacionalnemu projektu Nekdo misli nate.

V kategoriji »Naj prostovoljni dogodek« je komisija izbrala dobrodelno akcijo »Pomagajmo Luni Sofiji«, ki je v pomoči mali sokrajanki združila prebivalce Kroga. Krajevna skupnost Krog in ŠKTD Kroške tikvi so septembra 2016 organizirali obsežno dobrodelno akcijo, s katero so zbirali finančna sredstva za osemletno deklico Luno Sofijo Wernig iz Kroga, ki je nujno potrebovala samoplačniško operacijo srca v Izraelu. Krajevna skupnost Krog je v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa zbrala 10.176 EUR prostovoljnih prispevkov, k akciji je povabila tudi Podružnično Osnovno šolo Krog, kjer so učenci in zaposleni zbrali okrog 800,00 EUR, prav tako se je akciji pridružilo večina društev v Krogu.

Najbolj aktivno je bilo ŠKTD Kroške tikvi, ki so v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Krog in Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota septembra 2016 v Gledališču Park organizirali dva dobrodelna dogodka (glasbeni in gledališki večer), na katerih je prostovoljno sodelovalo veliko število priznanih prekmurskih glasbenih izvajalcev in različnih ljubiteljskih kulturnih društev in gledaliških skupin. Na obeh dogodkih so s prodajo vstopnic in prostovoljnimi prispevki zbrali skoraj 6.000,00 EUR.  Luna Sofija Wernig je bila medtem operirana v Izraelu, operacijo je uspešno prestala in se bo kmalu lahko vrnila v šolske klopi.

Svoje izkušnje s prostovoljstvom skozi delovanje EHO podpornice, ki je bila proglašena za naj prostovoljno organizacijo v Mestni občini Murska Sobota pred dvema letoma, je z zbranimi delil Leon Novak, duhovnik evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota. V kulturnem programu današnje prireditve so sodelovali nekdanji učenci Glasbene šole Beltinci s komorno tolkalno zasedbo Beat Chasers.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.