1648468700714 kopija

V sklopu projekta Ekoremediacije okoli nas so na Osnovni šoli Gornja Radgona učenci in učitelji pod strokovnim vodstvom izdelovali Em glinene kroglice.

Na Osnovni šoli Gornja Radgona so učenci in učitelji pod strokovnim vodstvom izdelovali Em glinene kroglice. Pri teh delavnicah sta sodelovala doc. dr. Tanja Bagar in podjetje Micronatura iz Kranja. EM kroglice so sestavljene iz združbe mikroorganizmov, ki so sposobni razgrajevati onesnaževala v vodnih telesih, gline in otrobov. Te tri sestavine se zmešajo in oblikujejo v 4-6 cm velike krogle. Potem se jih pisti fermentirati v temi 3-4 tedne. Po tem času so pripravljene za uporabo. Skupaj s šolarji OŠ Gornja Radgona se bodo potem odpravili na brežine reke in zmetali EM krogle na dno reke Ščavnice. Glina se bo počasi topila in tako tudi oddajala mikroorganizme v vodo. Ti bodo čistili sedimente in tudi v vodi raztopljena onesnaževala. Meritve kakovosti vode bodo spremljali po dveh poteh, primerjali bodo analize ARSO za Ščavnico 2020 in 2021, bodo pa tudi sami izvedli analize vode pred EM kroglicami in pa po njih. 

1648468700728 kopija  1648468736502 kopija  1648468736534 kopija

Ukrepi ekoremediacij pri splošni javnosti še vedno predstavljajo neznano oz. Večina ljudi nanje gleda s skepso, čeprav je veliko pozitivnih primerov obnove degradiranih naravnih okolij s pomočjo tega ukrepa, tako v Sloveniji kot tujini. Tudi strategija Las Prlekija posveča temu ukrepu precejšno pozornost, saj s pomočjo tega ukrepa izboljšajo varovanje narave in naravnih virov. Operacija predstavlja novost tako na območju LAS Prlekija kot tudi na območji Slovenije. Združuje kombinacijo preventivnih ekoremediacijskih ukrepov, kot tudi odstranjevanje/razgrandnjo onesnaževal iz vodnih teles. V sklopu tega projekta bodo še uredili Vzorčni nasad z ekoremediacijskimi sposobnostmi pri Mlinu na Muri v Veržeju.

1648468872082

Pri projektu sodelujejo Zavod Multimedija Panonija, kot vodilni partner in projekta partnerja Mlin na Muri Karmen Babič s.p. in Osnovna šola Gornja Radgona.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

CLLD vodoravno CMYK modra  EKSRP PRP LEADER EU SLO barvni

 

PrlekijaLAS LOG17 press cmyk  download

 

 

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.