DSC 00931

(Ljubljana, 31. avgust 2016) - Nedavno neurje, ki je v ponedeljek, 29. avgusta, pustošilo predvsem po Štajerski, je ponovno prizadelo kraje, ki so tako ali tako že pogosto na udaru narave.

Tokratna toča in veter sta bili najmočnejši v občinah Šentilj in Pesnica, kjer je naravna ujma popolnoma uničila 60 hektarjev vinogradov, 30 hektarjev sadovnjakov in kar 250 hektarjev polj, posejanih s koruzo. Strokovne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije so se na poziv občin aktivno vključile v ocenjevanje škode. Čeprav končnih ocen še ni, pa bo po prvih ocenah največ škode v vinogradih.

V trajnih nasadih in še posebno v vinogradih lahko toča odločilno vpliva na letino, saj je od nje odvisna ne samo pridelana količina in kakovost pridelka, temveč tudi ekonomska uspešnost in preživetje vinogradnika. Toča ne vpliva samo na zmanjšanje letnega pridelka, temveč s posledično večletno sanacijo prekinja in zaustavlja razvoj vinogradnikov.

Prav posebno nevarne so toče v času zorenja in še posebej tik pred trgatvijo, kot je bila ta v ponedeljek, saj je po prvih ogledih trta ostala povsem brez grozdja in listja ter je vprašljiv obstoj celotne trte. V takšnem primeru sanacije zahtevajo trajno širšo družbeno pomoč vinogradniku (tudi lokalne skupnosti), sicer bo vprašljiv obstoj vinogradništva in preživetja prizadetih vinogradnikov.

 V Sloveniji še nismo uspeli vzpostaviti ustreznega sistema zavarovanja in pritegniti k zavarovanju večjega števila kmetovalcev. Ekonomska moč kmetij oziroma odkupne cene pridelkov so tako nizke, da ne prenesejo tako visokih stroškov zavarovanja in zaradi tega kmetje tvegajo ter ne zavarujejo svojih pridelkov. Zato KGZS zahteva tak sistem zavarovanja kmetijske pridelave, ki bo zagotovil 50- odstotno sofinanciranje s strani države). Sistem bi bilo treba nadgraditi z razširitvijo ponudbe zavarovalnih produktov in pripravo ustreznih zavarovalnih paketov.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.