DSC 0179

Ljubljana, 27. oktober 2016 – »V SKZ pri SLS ne sprejemamo uvajanja nove tihe nacionalizacije na račun slovenskega kmeta! Javnost bomo še naprej obveščali o dogajanju in nasprotovanje slovenskih kmetov pokazali tudi s protestnim shodom, če pristojni minister Dejan Židan ne bo prisluhnil našim argumentom! Tiha »javna razprava« se mora končati – slovenska javnost je bila premalo obveščena o tem, na kar kaže tudi prevladujoč molk drugih stanovskih organizacij,« pravi predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS Rok Sedminek.

 

In dodaja, da je nedopustno, da želi država z davkoplačevalskim denarjem povečevati svoje imetje in ob tem kmete potisniti še bolj na stran. Preprečiti je treba tudi morebitne špekulacije s trgovanjem.

Preteklo leto je poleg podnebnih ujm in nizkih cen pridelkov prineslo tudi mnogo sprememb na področju kmetijstva. Dobili so novo formulo za izračun katastrskega dohodka, novo davčno reformo, pred vrati je nov poskus uvedbe nepremičninskega davka, zdaj pa želi pri trgovanju s kmetijskimi zemljišči država svojo predkupno pravico zriniti pred kmete.

Trenutno imajo predkupno pravico za kmetijska zemljišča po vrstnem redu: solastnik, zakupnik, kmet mejaš, kmet, ki ima zemljišče v primerni oddaljenosti, država prek Sklada kmetijskih zemljišč RS, občina in kmetijska organizacija. Dejstvo, da hoče biti država na drugem mestu in ohraniti možnost kasnejšega trgovanja s kmetijskimi zemljišči, je povsem v nasprotju s kmetijsko strategijo  zaokroževanja in povečevanja kmetijskih gospodarstev. Ta strategija naj bi pomagala zagotoviti obstoj družinskih kmetij, katerih število se v Sloveniji zaskrbljujoče zmanjšuje.

»Z državo na drugem mestu predkupnih upravičencev lahko pričakujemo še večjo razdrobljenost kmetijskih gospodarstev. Ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu smo kmetje popustili že pri ustanovitvi državnega podjetja za gozdove, pri zahtevi po predkupni pravici, ki bi državi dala prednost pred kmetom, pa mu ne bomo,« še dodaja Sedminek.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.