IMG 0543

(Ljubljana, 18. november 2016) –  Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine (ZSPM) sta danes na 10. izboru Inovativna mlada kmetica / Inovativni mladi kmet razglasili zmagovalca izbora.

Dogodek je gostil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v uvodu povedal: »Z veliko pozornostjo in hvaležnostjo spremljam delo ZSPM in vseh, ki delajo na podeželju. Poudarek je mladim, še posebej pa inovativnim. Ob besedi kmet največkrat pomislimo na pridnost in tradicijo. Vendar pa gre pri mladih še za nekaj več. Mladi, ki ste življenje posvetili kmetovanju, stremite k novemu, boljšemu in današnji dogodek je prispevek k temu, « je zaključil predsednik države Borut Pahor.

Predsednik KGZS Cvetko Zupančič pa je dodal: »Že desetletje skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine načrtno iščemo in spodbujamo mlade na podeželju, da predstavijo svoje zamisli in ideje, ki prinašajo svež veter v kmetijstvo. Tako hočemo razširiti prepoznavnost kmetijstva in spodbujati mlade, da večjo pozornost namenijo tudi kresanju idej in vključevanju lastne inovativnosti v vsakdan kmečkega življenja. Za nas je to ključnega pomena, saj bo na tem temeljila prihodnost,« je izpostavil predsednik KGZS Zupančič.

Svoje misli ob podelitvi pa je predsednik ZSPM Rok Damijan strnil takole: »Najlepše se zahvaljujem predsedniku države, da je držal obljubo in omogočil, da se razglasitev Inovativnega mladega kmeta opravi v predsedniški palači. S tem je dal priznanje mladim s podeželja - mladim kmeticam in kmetom – njihovemu delu, njihovemu pomenu in nenazadnje kmetijstvu v celoti. Naj pa poudarim, da ste na tem dogodku jedro vi, inovativni mladi kmetje in kmetice, vsi ostali pa smo zgolj embalaža.«

Za naziv Inovativnega mladega kmeta se je letos potegovalo šest kandidatov. Poleg zmagovalca so sodelovali še Rok Šiftar iz Polane pri Murski Soboti, Boštjan Kosec iz Malega Brebrovnika pri Ivanjkovcih, Barbara Petrič iz Brezule pri Račah, Damjana Ostanek Heric iz Malih Pec pri Šentvidu pri Stioni in Anže Legat iz Hraš pri Lescah.

Naziv Inovativni mladi kmet je prejel Anton Kukenberger iz Gorenjih Ponikev pri Trebnjem. Njegova ideja je usmeritev v neposredno prodajo lastnih mlečnih izdelkov z ekološkim certifikatom, predelanih iz senenega mleka. Ker so krave pretežno na paši, je Anton za potrebe molže skonstruiral prevozno molzišče za molžo na pašniku, ki je prirejeno za sočasno molžo štirih krav. Molzišče je pokrito, saj mora omogočati molžo v vsakem vremenu. Krave vstopajo in izstopajo na molzišče po dvižnih klančinah. Moto Antona Kukenbergerja je: »Vsak posel ima možnost za uspeh, ne glede na konkurenco, če le delaš dobro.«  Ob sami podelitvi pa se je navezal na izjavo predsednika ZSPM Roka Damijana in dejal: »Na naši kmetiji sem jaz embalaža, vsebina pa je moja družina, starši in stari starši, ki so postavili temelje, da se lahko sedaj kmetija razvija.«

Strokovna komisija v sestavi Marjan Golavšek (KGZS) ter Petra Simonišek in Primož Žagar iz ZSPM pod vodstvom Andreje Krt Stopar je pri kandidatih in kandidatkah ocenjevala inovativnost ideje, trajnost projekta, vključenost vidika zaščite okolja, vpliv na lokalno skupnost in podeželsko območje, napoved ekonomskega učinka in tržno usmerjenost kmetije. Kandidatke in kandidati so se izkazali s svežimi idejami, ki njihovim kmetijam dajejo dobro podlago za nadaljnji razvoj. S svojimi pristopi in prijemi dokazujejo, da so v kmetijstvu številne poslovne priložnosti, le idejo in pogum je treba imeti.

Cilj tekmovanja je odkrivati in spodbujati inovativnost pri mladih. KGZS in ZSPM s tekmovanjem širita in poglabljata znanje mladih nosilcev in nosilk kmetijskih gospodarstev, preverjata praktično usposobljenost mladih kmetic in kmetov ter jih spodbujata k nadaljnji inovativnosti. Namen tekmovanja je tudi popularizirati kmetijstvo in podeželje, spodbujati pozitivno tekmovalnost in druženje med mladimi.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.