Gordana Beltram in Magdalena Wagner dokončujeta mozaik AoE

Letenye, Madžarska – v Letenyu na Madžarskem so v okviru projekta coop MDD organizirali mednarodni festival posvečen »Evropski Amazonki«.

Na čezmejnem območju med Hrvaško in Madžarsko ob reki Muri se je zbralo več kot 100 ljudi, nevladnih organizacij in predstavnikov vladnih institucij iz petih držav, ki so se združili v praznovanju naše skupne naravne dediščine:

Mure, Drave in Donave t.i. »Evropske Amazonke«, ki se bo v prihodnjih letih zaščitena kot prvo UNESCO območje biosfere, ki ga skupaj upravlja pet držav. Raztezajoč se preko Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Srbije, rečna pokrajina spodnjih tokov rek Mure, Drave in Donave oblikuje 700 kilometrov dolg zeleni pas, ki povezuje skoraj 1 milijon hektarjev dragocenih naravnih in kulturnih krajin. Od leta 1993 si nevladne organizacije in javne institucije prizadevajo za zaščito te edinstvene rečne pokrajine kot območja biosfere pod zaščito UNESCO. Sedaj se proces razglasitve približuje koncu, saj je uradni postopek nominacije Slovenije in Avstrije pri UNESCO v teku, medtem ko se je na Hrvaškem, Madžarskem in Srbiji že zaključil. Letos praznujeta Hrvaška in Madžarska pet let obstoja, medtem ko je srbski del – Gornje Podunavlje – dodan na seznam UNESCO-vih območij biosfere prejšnji mesec.

»Projekt coop MDD nam daje prvo priložnost, da za eno mizo zberemo vse upravitelje zavarovanih območij vključenih v prihodnji 5-državno območje biosfere. Ker narava ne pozna meja mora tudi njeno varstvo potekati na čezmejni ravni. V okviru projekta bomo razvili skupni program upravljanja, ki bo vodil naše skupne ukrepe v prihodnjih letih. Ta projekt je tudi odlična priložnost za sodelovanje ministrstev, nevladnih organizacij, uporabnikov zemljišč in lokalnih prebivalcev v procesu nastajanja območja biosfere Mura-Drava- Donava. Dogodki, kot je bil ta, predstavljajo odlično priložnost za povezovanje različnih interesnih skupin in da v nas prebudijo strast za ohranitev te naše izjemne naravne dediščine,« je dejala Magdalena Wagner, vodja projekta coop MDD iz WWF Avstrija.

V počastitev te obletnice in obveščanje javnosti o prednostih rezervatov biosfere so partnerji v projektu coop MDD, ki je sofinanciran s strani EU Interreg programa, organizirali mednarodno proslavo na Madžarskem, kjer so bili navzoči predstavniki ministrstev in partnerji iz vseh držav.

Dogodek je vključeval bogat kulturni program, bazar nevladnih organizacij, delavnice za otroke in možnostjo degustacije lokalnih dobrot. V dopoldanskem času je bilo za vse predstavnike institucij in partnerjev v projektu organizirano tudi posebno študijsko potovanje na Muri. Ker je najboljši način za spoznavanje reke takšen, da jo preveslate, izlet je bil organiziran s pomočjo raftov. Tako so lahko vsi udeleženci izkusili lepoto naravnih rek in koristi, ki jih zagotavljajo lokalnemu prebivalstvu.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.