mura

Spodnja dolina Mure – 19. junij 2019 - 13.000 hektarjev Mure v Avstriji je bilo danes v Parizu prepoznane kot pomembna rečna pokrajina in uradno priznane kot biosferno območje. WWF Adria ob tej priložnosti čestita štajerskim občinam in zvezni deželi Štajerski za ta čudovit uspeh. “Razglasitev tega biosfernega območja je zadnji košček v sestavljanki, ki bo omogočil Sloveniji, Avstriji, Hrvaški, Madžarski in Srbiji, da nadaljuje pot do nominacije k globalno prvem petdržavnem biosfernem območju Mura-Drava-Donava” pravi Leon Kebe, predstavnik WWF Adria v Sloveniji.

Mura, ki se pridruži Dravi na hrvaško-madžarski meji in se kasneje skupaj z njo izliva v Donavo, je začetna točka “Amazonke Evrope”. WWF, okoljska ministrstva in ostali partnerji iz področja zaščite narave iz vseh petih držav zadnjih 20 let trdo delajo k končnem cilju – trajna zaščita območja kot biosferno območje, ki bo prvo, ki se razteza čez pet držav. Spodje sekcije treh rek in njihove poplavne ravnice, ki segajo preko Avstrije, Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Srbije sestavljajo eno najbolj biotsko bogatih naravnih pokrajin našega kontinenta. Naraven rečni tok stalno oblikuje nove habitate za številne ogrožene živalske in rastlinske vrste, vključno z več kot 300 vrstami ptic. Dober primer tega je belorepi orel, ki ima na tem območju največje število parov v Evropi. Številne ribje vrste, kot je kečiga in Donavski sulec uporabljajo 700 kilometrov dolg rečni sistem za migracijo.

Identiteta regije ter življenjski standard za ljudi, ki jim je to območje dom, sta v veliki meri odvisna od Mure, Drave in Donave: nedotaknjene poplavne ravnice ščitijo naselja pred poplavami in zagotavljajo zaloge pitne vode, privlačna krajina pa izboljšuje potencial za razvoj trajnostnega turizma.

Današnje priznanje UNESCO omogoča priložnost za največjo iniciativo zaščite rek v Evropi. Hrvaška in Madžarska sta svoj del dodali že leta 2012, sledila jima je Srbija leta 2017 in Slovenija v letu 2018. Skupaj bo pod okriljem UNESCA ustvarjen model trajnostnega razvoja regije, ki je osnova za čezmejno sodelovanje. Zaščita in obnova treh rek je temeljni kamen za razvoj centralne Evrope. To bo omogočilo razvoj naravnega turizma, kmetijstva manjšega obsega ter hkrati zaščitilo in cenilo kulturno dediščino in s tem identiteto regije.

V začetku junija je slovenska vlada končno sprejela odločitev in zavrnila planirano gradnjo hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri. Ta in ostale planirane HE bi imele nepopravljiv in uničujoč učinek na edinstveno rečno krajino ter tako niso skladne z ekološkim razvojem regije v biosfernem območju. WWF pozdravlja odločitev slovenske vlade kot dokaz k zavezi, da se rek ne žrtvuje lahkomiselno za kratkoročni ekonomski interes ampak se jih zaščiti kot življenjsko zavarovanje za prihodnje generacije.

Priznanje Spodnje doline Mure kot biosferno območje je zadnji košček v mozaiku, ki odpira pot k združitvi vseh petih že priznanih biosfernih območij pod eno streho – bodoče prvo svetovno Petdržavno biosferno območje Mura-Drava-Donava. Naslednji korak do tega cilja je skupna vloga za nominacijo. 

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.