Foto 2

Mednarodno svetovalno podjetje Mercer je avstrijsko prestolnico že osmo leto zaporedoma razglasilo za mesto z najvišjo kakovostjo življenja na svetu. Ljubljana se je tokrat uvrstila na 76. mesto.

V raziskavi Quality of Living mednarodnega svetovalnega podjetja Mercer je sodelovalo 231 mest s celega sveta. Na podlagi 39 različnih kriterijev, kot so na primer politična, socialna in ekonomska klima, osebna varnost, možnosti izobraževanja, infrastruktura in javni promet, so izdelali lestvico glede na kakovost življenja. Na samem vrhu so se tudi letos obdržala evropska mesta Dunaj, Zürich, München, Düsseldorf in Frankfurt, na repu lestvice pa sta pristala iraški Bagdad (230. mesto) in glavno mesto Haitija Port-au-Prince (231. mesto).

Dunaj je največ točk pridobil v kategorijah kakovost vode, zdravstvena oskrba, kanalizacijsko omrežje, javni promet in šolstvo. "Da je bil Dunaj že osmič zapored razglašen za mesto z najboljšo kakovostjo na svetu, je možno le s sodelovanjem vseh Dunajčank in Dunajčanov. Dunajska pot, po kateri skupaj stopamo meščani, mestna uprava in gospodarstvo, je edinstven model uspeha na svetu," je povedal dunajski župan Michael Häupl.

Mestna ministrica za finance, gospodarstvo in mednarodne zadeve, Renate Brauner, je dodala: "Dobro kombinacijo varnosti, visoke socialne standarde, ugodne bivalne razmere, odlično infrastrukturo in izvrstno kulturno ponudbo cenijo tako Dunajčanke in Dunajčani kot tudi obiskovalke in obiskovalci mesta. Za Dunaj kot gospodarsko središče so lestvice, kot je Mercerjeva, zelo pomembne, saj mednarodna podjetja pred naselitvijo dobro preverijo, katero mesto ponuja odlično infrastrukturo ter njihovim sodelavcem kar najboljšo kakovost življenja."  

Foto 1

Lestvica Mercer je v osnovi sicer namenjena multinacionalnim družbam in vladam kot pomoč pri razvrščanju svojih zaposlenih na delovna mesta po vsem svetu in določanju ustrezne višine plač, vendar mesta ovrednoti iz najrazličnejših vidikov. Upošteva namreč tako politične, socialne in ekonomske vidike, trajnostni razvoj, dostopnost in kakovost zdravstvene oskrbe, izobraževalni sistem, stanovanjsko in okoljsko politiko, varnost, javni prevoz, oskrbo z elektriko in vodo, kot tudi ponudbo na področju kulture, gastronomije in športa. Zaradi kombinacije več izpolnjenih kriterijev avstrijska prestolnica že osmo leto zaporedoma ostaja na samem vrhu.

Celotno lestvico najdete na povezavi: https://www.mercer.com/newsroom/2017-quality-of-living-survey.html

 

Vir: Euro Comm PR

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.