DSC 32941

V petek se je začela gradnja prve etape soboške južne obvoznice, dolge 2,7 kilometra.

Gradnja prve etape bo stala nekaj več kot šest milijonov evrov, celotna naložba pa 30 milijonov evrov. 80 odstotkov upravičenih stroškov denarja zanjo naj bi prispevala evropska blagajna iz sklada za regionalni razvoj, ob njej pa bodo zgradili tudi nadvoz nad železniško progo, dve krožišči in protihrupno zašito. Izvajalec del je Pomgrad s partnerjem Asfalti Ptuj.

 Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je ob tem med drugim povedal, da današnji dogodek ni le najava del, ampak simbolična prelomnica, da bo Sobota zaživela bolj polno in kakovostno življenje, in spomnil, da je bilo za začetek gradnje vzhodne obvoznice potrebnega veliko truda, energije in tudi potrpežljivosti, predvsem v procesu pridobivanja dokumentacije, zemljišč in ustreznih soglasij.

Minister je tudi vesel, ker smo zaustavili negativen trend vlaganj v omrežje glavnih in regionalnih cest, saj se začenja izvedba številnih novih projektov, ki zagotavljajo razvoj: "S projekti, kot je današnji, podpiramo prizadevanja gospodarstva tako na regionalnem kot nacionalnem nivoju in izboljšujemo kakovost bivanja v kraju,"  je poudaril.

Soboški župan Aleksander Jevšek pa je v nagovoru poudaril, da mora dobra regijska infrastruktura združevati ljudi, lokalne skupnosti in podjetja, z obvoznico pa bo mesto razbremenjeno prometa, kar pomeni več priložnosti za življenje na ulicah in trgih, za živo mesto z boljšim zrakom in boljšimi razmerami za kakovostno življenje.

Rok za končanje del je 16 mesecev.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.