HoHo Wien Blick Sonnenalle c cetus Baudevelopment.jpg

V novo nastajajoči dunajski soseski Seestadt Aspern so začeli z gradnjo 24-nadstropne stolpnice iz lesa, ki bo s 84 metri višine najvišja lesena stolpnica na svetu. Stroški gradnje znašajo 65 milijonov evrov, končana pa naj bi bila jeseni 2018.

Največji izzivi pri gradnji tako visoke lesene stavbe so predvsem statika, požarna zaščita in višji stroški od običajne betonske gradnje. Investiotor, skupina Kerbler, bo za gradnjo stolpnice, v kateri bodo pisarne, hotel, restavracija in wellness, namenil 65 milijonov evrov.

 

Čeprav bo lesena gradnja kar za deset odstotkov dražja od konvencionalne betonske, je lesena mnogo bolj okolju prijazna. Kar tri četrtine celotne stavbe so narejene iz lesa, razen betonske konstrukcije na sredini in dvigala. Na ta način bodo po napovedih arhitektov prihranili 2.800 ton izpustov ogljikovega dioksida v primerjavi s stolpnico iz betona. To je toliko, kot če bi se naslednjih 1.300 let vsak dan z avtomobilom peljali 40 kilometrov. V primerjavi z lesom, ki med rastjo drevesa iz zraka absorbira ogljikov dioksid, pa proizvodnja betona povzroča visoke ravni izpustov CO2.

 

Dunajska soseska Seestadt Aspern je eno največjih mestnih razvojnih območij v Evropi. Do leta 2028 bo tukaj živelo in delalo 20.000 ljudi. Soseska, ki se razteza na 240 hektarih površine, je zasnovana v skladu z visokimi ekološkimi standardi.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.