Odsevnik

Mestna občina Murska Sobota je v sodelovanju z Lovsko družino Mlajtinci, na Noršinski cesti, v Murski Soboti, izvedla projekt z nameščanjem 176 kom polkrožnih modrih odsevnikov.

Namen projekta je odvračanje divjadi pri prečkanju cestišča, ko so na cesti motorna vozila.  Modri odsevniki so nameščeni na nevidno stran cestnih smernikov in nimajo prav nobenih negativnih vplivov na okolje in voznike, za kar je bilo narejenih nekaj raziskav navajajo pri nemškem proizvajalcu Schilderwerk Beutha GmbH.

 KAKO DELUJEJO

Zasnovani so tako, da v trenutku, ko jih obsvetijo žarometi motornega vozila, odbijajo svetlobo pravokotno na smer vožnje in s tem ustvarijo navidezno svetlobno oviro, katera zmoti in prepreči parkljasti divjadi prečkanje vozišča, takoj, ko je odsevnik izven dosega žarometov postane neaktiven (ni optične ovire), kar divjadi omogoča varen prehod ceste.

ZAKAJ MODRA BARVA IN POLKROŽNA OBLIKA

Modro barvo divjad dojema kot opozorilno barvo in se je izogiba, saj se v naravi skoraj ne pojavlja in običajno predstavlja tujek v okolici, zato jo sprejema kot potencialno nevarnost. Polkrožna zasnova odsevnika pa v kombinaciji premikajočega žarometa motornega vozila ustvari navidezno gibanje in s tem vspodbudi naraven čut po previdnosti, zaradi česar divjad običajno ne skoči pred avtomobil.

Raziskave v Nemčiji so pokazale izredno učinkovitost modrih odsevnikov pri prečevanju naleta divjadi na motorna vozila, tudi pri nas  je vse več občinskih cest opremljenih z modrimi odsevniki, zahvaljujoč sodelovanja občin z Lovskimi družinami, za državne ceste pa je v celoti  sprejela odgovornost Direkcija RS za infrastrukturo. 

Namestitev odsevnikov bo izvedena v mesecu novembru, s sodelovanjem Mestne občine Murska Sobota, LD Mlajtinci in podjetjem Komunala Murska Sobota in sicer ob Noršinski cesti, na kateri je samo v letu  2015 bilo 27 povozov divjadi.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.