Foto 1

Dunajsko javno podjetje Wiener Linien je lani na mestnih avtobusih, tramvajih in podzemnih železnicah zabeležilo rekordno število potnikov: 954 milijonov. Stalno se povečuje tudi število imetnikov letnih vozovnic za 365 evrov, ki vključujejo vsa javna prevozna sredstva po Dunaju.

Glede na nenehno rast števila uporabnikov javnih prevoznih sredstev na Dunaju načrtujejo, da bodo do leta 2020 dosegli milijardo potnikov. Prav tako nameravajo delež javnega prometa povečati na 40 odstotkov. Glede na to, da je že sedaj v avstrijskem glavnem mestu več lastnikov letnih vozovnic (733.000) kot je registriranih osebnih avtomobilov, je ta cilj povsem realen. Lani so Dunajčani 39 odstotkov vseh poti opravili s tramvaji, avtobusi ali podzemnimi železnicami, sedem odstotkov s kolesom, 27 odstotkov peš in prav tako 27 odstotkov z osebnim avtomobilom. Cilj mesta je, do leta 2025 odstotek avtomobilov v mestnem prometu znižati na 20.

Naraščanje števila potnikov v javnem prometu zahteva tudi vlaganje v izgradnjo mreže. Investicije bodo letos znašale 413 milijonov evrov, pri čemer je več kot tretjina rezervirana za gradnjo podzemne železnice.

 

Foto 2

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.