Vodje političnih skupin so v sredo popoldne izrazili svoja stališča glede izvršilne odredbe ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki državljanom sedmih bližnjevzhodnih držav prepoveduje vstop v ZDA. Večina razpravljavcev je prepoved označila za samovoljno in v nasprotju s temeljnimi vrednotami zahodnih demokracij, kot so svoboda, nediskriminacija in solidarnost.

Vodja evropske diplomacije Federica Mogherini je uvodoma pozdravila ameriško pojasnilo, da prepoved ne velja za državljane EU, ki imajo tudi še drugo državljanstvo ene od sedmih držav, hkrati pa dodala, da »to ne spremeni naše splošne ocene izvršilnih odredb. EU ne bo zavrnila nikogar, ki ima pravico do mednarodne zaščite. Pri tem stojimo in bomo stali še naprej.«

»Trump je bil izvoljen in z želimo vzpostaviti dialog,« je začel vodja skupine ELS, nemški poslanec Manfred Weber. "Ko pravi, da je proti nezakonitemu priseljevanju ali proti islamskim skrajnežem, se z njim strinjamo. Toda pri prepovedi vstopa ne gre za to. Posploševanje suma na cele države in ljudstva vodi v ksenofobijo. ZDA so vedno bile dežela svobode in temeljnih pravic, zdaj pa Trump opravičuje mučenje, kar državo spreminja v zločinca,« je dejal.

Gianni Pittella, italijanski vodja skupine S&D: »Ti ukrepi pomenijo napad na evropsko pravno kulturo in temeljne vrednote. Povejmo naravnost: prepoved vstopa ni uperjena proti terorizmu. Gre za demagoško laž, ki je uperjena proti določenim državam, ne pa proti tistim, s katerimi Trump posluje! Letalske družbe pozivam, naj ne upoštevajo prepovedi za potnike iz sedmih držav in jim dovolijo vkrcanje, Trumpa pa ne bi smeli spustiti v EU, dokler je prepoved v veljavi, so naša vrata zanj zaprta!«

Syed Kamall (ECR, Velika Britanija): »Takšna samovoljna prepoved pošilja sporočilo, da dober musliman ne more nikoli biti tudi dober državljan zahodne demokracije, kar je voda na mlin tako imenovani islamski državi in drugim skrajnežem, ki trdijo prav to. Vendar pa moramo sprejeti dejstvo, da so Američani glasovali za kandidata, ki počne tisto, kar je obljubljal. Ta predsednik, njegove prednostne naloge in usmeritve so preprosto rezultat vse večjega nezadovoljstva.«

»Že samo dejstvo, da doslej na ameriških tleh ni deloval niti en sam terorist iz katere od sedmih držav s seznama, kaže, da gre za čisto navadno diskriminacijo, katere namen je podpihovanje populizma in nacionalizma,« je dejal Guy Verhofstadt, belgijski vodja skupine ALDE, in izrazil upanje, da se bodo evropski voditelji na srečanju v malteški Valletti zoperstavili populistom in nacionalistom, ki želijo uničiti EU.

Gabrielle Zimmer (GUE/NGL, Nemčija): »Naše vrednote soočimo s Trumpovim prezirom. Pokažimo s preseljevalno politiko, ki izhaja iz solidarnosti, da ljudje, ki iščejo zaščito, niso vzrok vsega zla. Pomislimo, kako bi se oblikovale povojne evropske demokracije, če begunci pred nacizmom ne bi nikjer našli zatočišča?«

»Kdo bi si mislil, da se lahko svoboščine in pravice, ki jih imamo za samoumevne, tako hitro razblinijo? Zdi se, da tako umre liberalna demokracija,« je dejala vodja Zelenih, nemška poslanka Ska Keller in pozvala EU, naj se postavi za branik mednarodnega prava, človekovih pravic in svoboščin ter protiutež Trumpu.

Nigel Farage (EFDD, Velika Britanija) pa je menil, da v ZDA »izvoljeni, pravi demokrat, počne tisto, za kar je bil izvoljen«, medtem ko so evropske kritike dokaz proti-amerikanizma EU, zato je predlagal, da naj se Trumpa povabi v Evropski parlament na odprt dialog.

Sopredsedujoči skupine ENF, nizozemski poslanec Marcel De Graaff, je predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska in Komisijo pozval, naj po ameriškem zgledu ukažeta vzpostavitev nadzora na nacionalnih mejah, da se »prepreči vstop džihadistom ne le iz sedmih, ampak še iz številnih drugih držav«.

 

VIR: Evrpski parlament

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.