MXGP Gajser in Gerčar sta pred švicarsko dirko dobro razpoložena

(Ljubljana, 16. 8. 2018) V Švici bo ta konec tedna šestnajsta dirka svetovnega prvenstva MXGP v motokrosu. Na dirki bosta tekmovala dva predstavnika AMZS, Tim Gajser in Klemen Gerčar, ki je dirko v Belgiji izpustil. Pred motokrosisti so trije zaporedni tekmovalni vikendi. Najprej bosta dirki v Švici in Bolgariji, kjer teren in progi Gajserju in Gerčarju ustrezata, nato pa sledi še premierna preizkušnja v Turčiji.

Lani je bila dirka na švicarskem prizorišču Frauenfeld-Gachnang za slovenske motokrosiste zelo uspešna, saj so se kar trije uvrstili med dobitnike točk. Poleg Gajserja, ki je bil šesti, še brata Peter in Jernej Irt, ki pa letos v Švici ne bosta tekmovala. Motokrosisti so imeli po zadnji, zelo zahtevni dirki v Belgiji, teden dni odmora in so se lahko pripravilina zaključni del prvenstva. Tim Gajser je vse moči usmeril v trening in priprave na teren, kjer se počuti zelo domače. »Vesel sem, da se po prostem vikendu znova vračamo na proge. Po Belgiji sem misli preusmeril na naslednje dirke, ki bodo na trdi podlagi. Opravil sem kar nekaj treningov. Proga v Frauenfeldu mi je zares všeč. Lani sem bil sicer šesti, vendar sem prepričan, da bom letos uspešnejši.Cilj je seveda uvrstitev na stopničke,« je napovedal Gajser, ki se v seštevku svetovnega prvenstva bori za uvrstitev med najboljše tri motokrosiste na svetu. Do tretje uvrščenega Belgijca Clementa Desalla, ki na zadnjih dirkah ni dosegal uvrstitev pri vrhu, je oddaljen petindvajset točk, kar lahko z dobrimi predstavami nadoknadi že na naslednjih dirkah.

Klemen Gerčar se je pred dnevi spopadal z zdravstvenimi težavami, a je v zadnjem tednu lahko spet treniral in se dobro razpoložen odpravlja na naslednjo dirko. Pred odhodom v Švico je povedal: »Zelo se veselim, da bom lahko znova nastopil v Švici. Žal sem moral preteklo dirko v Belgiji izpustiti zaradi infekcije prebavil in sem s tem izgubil ogromno moči, zaradi neznosnih bolečin sem prejemal tudi infuzijo. Zadnji teden sem lahko spet treniral s polno močjo, zato si v Švici želim izpolniti zastavljen cilj, uvrstitev med dvajseterico.«

MXGP Gajser in Gerčar sta pred švicarsko dirko dobro razpoložena info.tvasgmail.com Gmail Google Chrome

Vodilni motokrosist v prvenstvu Jeffrey Herlings, je letos izjemen in skoraj nepremagljiv. Zmagal je navseh zadnjih osmih dirkah, na katerih je nastopil, z izjemo italijanske, ki jo je zaradi poškodbe izpustil. Slabši kot drugi pa letos sploh še ni bil, kar priča o vrhunski pripravljenosti in konstantnosti, ki jo iz dirke v dirko dokazuje Nizozemec. Glede na točkovni razpored, lahko Herlingsu v boju za naslovsvetovnega prvaka zapreti le še Italijan Antonio Cairoli, ki na drugem mestu zaostaja šestintrideset točk. Kvalifikacije bodo v soboto popoldne, dirka bo na sporedu v nedeljo. Prva vožnja bo ob 14.15, druga ob 17.10.

Mausser, Milec in Pancar na dirki EMX

Maks Mausser, Luka Milec in Jan Pancar bodo v Švici odpeljali predzadnjo dirko evropskega prvenstva; Mausser v kategoriji EMX 125, Milec in Pancar pa v kategoriji EMX 250. Za tem jih čez mesec dni čaka le še sklepno dejanje na Nizozemskem. Slovenska trojica se na zadnji preizkušnji v Belgiji na progi, ki jim ni bila pisana na kožo, ni uspela prebiti skozi kvalifikacije in se ni uvrstila naglavno dirko. Zato je v Švici glavni cilj, da v soboto čim bolj uspešno odpeljejo kvalifikacije in se natoborijo za evropske točke. 

Mausser jih je letos zbral enajst in v evropskem prvenstvu zaseda devetintrideseto mesto. Milec inPancar, ki sta uvodne dirke izpustila, pa še lovita svoje prve letošnje točke v evropskem prvenstvuEMX 250.Kvalifikacije in prva vožnja kategorij evropskega prvenstva bo v soboto, finalna vožnja pa sledi vnedeljo.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.