Fwd Sporočilo za medije FESTIVAL LENT 2018 novinarska konferenca 9. 5. sandra.mohoricgmail.com Gmail Google Chrome

Festival Lent, največji multikulturni in multižanrski poletni festival v tem delu Evrope je veliko več, kot zgolj še en poletni festival. Je doživetje kulture, druženja, uživanja v preverjenem in odkrivanja novega.

Doživetje gostoljubja in kulinarike. Doživetje živahnega, odprtega in prijaznega mesta, ki devet festivalskih dni in noči vabi na svoje trge in ulice, kjer s sleherno od svojih prireditev vrača ljubezen vsem, ki ga imajo radi, ter s pisanim sporedom raznovrstnih, a skrbno izbranih doživetij ponuja nešteto priložnosti za trenutke, ki se za vselej zapišejo v spomin. Festival Lent ne stavi zgolj na zvezdniška imena in razprodane avditorije. Mariborčanom in obiskovalcem želi ponuditi več kot le časovno omejen obisk dogodka, po katerem se takoj vrnemo v ustaljene tirnice vsakdana.Verjamemo, da je srečevanje in druženje v živem, prijaznem mestu in kvalitetno preživljanje časa v  krogu prijateljev ali družine tista dodana vrednost Festivala Lent, na katero v družbi, zaznamovani z diktatom komerciale, vse prepogosto pozabljamo. Prav zato želi Festival Lent s svojo pestro in zaokroženo ponudbo tako kulturnih kot tudi kulinaričnih in drugih doživetij spodbujati in povezovati vse, ki lahko kakor koli doprinesejo k dvigu kvalitete življenja v našem mestu. Želi povezati akterje na področju kulturne in turistične ponudbe mesta, da bi s skupnimi močmi razvili celovit in uspešen turistični produkt, ki bi mestu zagotovil preboj na evropski turistični zemljevid, vsem, ki v njem delamo in živimo pa trajnostne gospodarske učinke.

Ekipa Festivala Lent pa seveda tudi letos ostaja zavezana svojemu poslanstvu: čim širšemu občinstvu omogočiti dostop do kakovostnih prireditev ter umetnost in kulturo iz zaprtih dvoran prenesti na prosto, na mestne ulice in trge. Zato letos festivalsko dogajanje še nadgrajujemo in razširjamo!

Festival Lent je ŽIVAHEN DAN

Da na mestnih trgih in ulicah ne bo živahno le ob večerih, temveč bodo v festivalskem ritmu utripali tudi dnevi, so razvili nov programski cikel, katerega dogodki se bodo odvijali dopoldan ob 11. in popoldan ob 17. uri. Pozor! Muzika na cesti! je niz uličnih prireditev, ki bodo dan v mestu oživljale z nastopi glasbenikov najrazličnejših žanrov, od jazza do rocka, od klasike do elektronske glasbe. Z izvirno in kakovostno glasbo, ki ne prisega na komercialne zakonitosti, bodo živeli Poštna in Gosposka ulica ter Grajski trg, ad-hoc nastopi uličnih glasbenikov pa bodo presenetili tudi v drugih kotičkih mesta in mimoidoče vabili, da se vsaj za hip ustavijo in užijejo trenutek. Prizorišča boste prepoznali po prometnem znaku, ki bo namesto na nevarnost opozarjal na priložnost za prijetno doživetje in druženje.

Festival Lent je NEPOZABNA NOČ

Festival Lent 2018 se vrača na Dravo! Plavajoči Glavni oder, simbol festivala, bo ponovno gostil nabor prireditev,ki bodo zadostile tudi najzahtevnejšemu okusu. Novi oder bodo krstili baletniki SNG Maribor z baletom Labodje jezero (22. 6.), mojstrovino Petra Iljiča Čajkovskega, ki velja za najbolj priljubljeni beli balet vseh časov in doživeti ga na prostem, na gladini Drave, v kateri se zrcalijo odrske luči, bo nepozabno! Obiskovalci po vsem svetu z enakim navdušenjem opisujejo tudi nastop največjega romskega godalnega korpusa na svetu: simfoničnega orkestra iz Budimpešte – Budapest Gypsy Symphony Orchestra 100 violin (23. 6.). Violinski virtuozi, katerih posebnost je igranje brez not, saj imajo glasbo zapisano v svojih genih, so svetovna atrakcija, ki obljublja enega festivalskih vrhuncev. Enako lahko trdimo za nastop legendarnega Plavega orkestra, ki bo tribune ob velikem odru na noge spravil na večer praznika (25. 6.), nepozabni doživetji na Dravi pa prinašata tudi koncerta prekmurskega trubadurja Vlada Kreslina z gosti (27. 6.) in panonskega mornarja Đorđa Balaševića (29. 6.), tokrat v akustični izvedbi, dveh starih prijateljev, ki poslušalce vselej navdušita, s svojo nostalgično melanholijo pa tudi vselej znova ganeta do solz. Do solz pa se bomo tudi nasmejali!  Tadej Toš (28. 6.) bo s svojimi pikrimi kot vselej poskrbel za vihar smeha in znjim razburkal dravsko gladino.V ponovno vrhunskem programu letošnjega festivala velja omeniti še nastope Jadranke Juras (22. 6.) in Katalene(23. 6.) na priljubljenem Jurčkovem odru, legendarnih Pankrtov na PIŠE SE LETO (22. 6.), Gorana Bare & Majk (23.6.), Bad Manners (24. 6.) in Uncla Franka (26. 6.) na Večerovem odru, ter seveda jazzovskih poslastic.

Pri teh na prvem mestu omenimo legendarnega soustanovitelja znamenitega Buena Vista Social Cluba, Juana DeMarcosa, s svojo zasedbo Afro-Cuban All Stars (27. 6.) – »kdo je kdo« na področju vročih kubanskih ritmov. Švedski kitarski virtuoz, nominiranec za prestižnega grammyja Ulf Wakenius se bo predstavil s korejsko zvezdnico svetovnega formata, vokalistko Youn Sun Nah (28. 6.). Mariborčan Marko Črnčec, ki na noge dviguje New York, bo predstavil Big Band RTV Slovenije (25. 6.). Omenimo še Richarda Bona (26. 6.), ki ga je Los Angeles Times navdušeno primerjalz Joaom Gilbertom, tu pa so še malijski kitarist Vieux Farka Toure (29. 6.), ki ga kritiki laskavo imenujejo kar Hendrix Sahare (morda se ga spominjate z odmevnega otvoritvenega koncerta svetovnega nogometnega prvenstva v Južni Afriki), ter mojstri psihedeličnega soula iz San Francisca, Monophonics (30. 6.). Vsi bodo nastopili na Odru Minoriti. Eden najbolj priljubljenih kotičkov bo po koncu programa tudi letos gostil legendarne Afterje na Minoritih (letos jih bodo s svojimi seti začinili Dj-ji iz Slovenije, Srbije, Francije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije; Rocca, Jazzmate, SaintJames, Pepi Jogarde, Roman Rauch in Dusty), v Minorite pa vabijo tudi komedije Županova Micka (22. 6.), Tvoj bodoči bivši mož (23. 6.) in Dekliščina (24. 6.).Ljubitelji klasične glasbe bodo na svoj račun prišli v eni najbolj akustičnih dvoran Evrope, Dvorani Union, na Salonu glasbenih umetnikov. V prijaznem hladu Vetrinjskega dvora bomo poskrbeli za najmlajše pa tudi za ljubitelje stand-up komedije, festival uličnega gledališča Ana Desetnica pa bo smeh kot vselej trosil po mestnih ulicah in trgih. Med nastopi uličnih gledališč velja posebej omeniti ognjeno predstavo The last Symphony (27. 6., Rotovški trg) nizozemske Compagnie Doedel. Mladinin oder ponuja drzno raziskovanje glasbenih izrazov sedanjosti in prihodnosti, ki med drugim prinaša slovenski debi enega največjih britanskih talentov basovske elektronike Oliverse, prvi mariborski nastop raperke Sassje, priljubljeno oddajo RH202 v živo in MRFY, enega najbolj vročih slovenski bandov ta hip. Mladinin oder je tudi sinonim za odlične klubske zabave in pravi naslov za vse, ki nore festivalske noči radi pospremijo v jutra.

Za komentiranje morate biti prijavljeni!
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.