Amina

Amina Majetic, rojena v Sloveniji, na Jesenicah. Mlada glasbenica, ki pravi, da glasbo začutiš ali pa ne in potem te to vodi samo po sebi. Ima tudi veliko željo, da bi se lahko predstavila na Evroviziji, ne glede na to katero državo bi zastopala.

Kaj sta starša po narodnosti?

Starša prihajata iz Bosne, sta se pa še pred vojno preselila v Slovenijo, kjer sta potem leta 1991 dobila mene:)

Kje ste živeli oz. kje živite zdaj?

Rojena sem v Sloveniji, do 15. leta sem bila obkrožena s slovenščino in bosanščino. Predvsem takrat, ko smo se preselili v Avstrijo, kjer sem se morala čisto od začetka učiti nemščine in sem se skoncentrirala predvsem na to. Trenutno živim v Celovcu (sicer sem zaradi vseh nastopov in projektov bolj malo doma), v času študija pa sem živela tudi v Gradcu in čisto za kratek čas me je zaneslo celo v Sarajevo.

Koliko jezikov govorite? (Kdo vas jih je naučil?)

Odraščala sem dvojezično. S starši smo doma govorili slovensko in bosansko, kasneje se je moji materinščini – bosanščini- in slovenščini, pridružila še nemščina. V šoli sem se naučila še angleščine in italijanščine iz katere sem tudi maturirala.

Kje ste se šolali? ( osnovna šola, srednja šola, študij, zakaj ste se odločili za tako smer študija)

Osnovno šolo sem končala v Sloveniji, na Jesenicah. Po osnovni šoli sem se odločila za Dvojezično slovensko gimnazijo v Celovcu (kar je bil eden od razlogov za našo selitev v Celovec). Šola me je zanimala, predvsem zato ker je ponujala tako pester program, kar se tiče jezikov (poleg jezikov, ki jih govorim, sem se v gimnaziji učila še latinščine in francoščine, kasneje na faksu tudi nekaj ruščine, pa mi žal ni veliko ostalo – ko jezika ne govoriš, ta pač ne ostane). Po maturi sem se odločila za študij nemščine – predvsem iz tega razloga, ker je bil moj namen ostati v Avstriji in sem bila pač mnenja, da mi bo to prišlo prav. Slovenščino pa zato, ker v tem jeziku pišem poezijo in prozo. Izdala sem tudi eno knjigo, ki nosi naslov Vse ali nič. Lani sem zaključila tudi študij in sem tako postala magistra nemščine in slovenščine, kar se mi danes zdi precej pogumno, glede na to, da ko sem prišla v Avstrijo nisem znala veliko nemško. Trenutno oba jezika poučujem na Višji šoli za gospodarske poklice v St. Petru.

V katerih društvih ste trenutno aktivni?

Trenutno sem članica Društva slovenskih pisateljev v Avstriji, saj sem na literarnem področju zelo aktivna. Prvo knjigo sem izdala v Celovcu pri založbi Wieser, nabralo pa se je tudi že precej materiala za novo pesniško zbirko. Sem članica mešanega pevskega zbora in večina pevcev je dvojezičnih, pogovarjamo se večinoma slovensko.

Se kaj družite s Slovenci v vaši okolici?

Skozi vse aktivnosti, ki jih imam sem nenehno v stiku s slovenskim jezikom in slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem. Pravzaprav sem na tem območju zelo aktivna. Sem pri raznih projektih, sem članica žirije literarnega natečaja Pisana pomlad, poučujem na dvojezični šoli in delam v Slovenski študijski knjižnici v Celovcu, kjer je včlanjenih ogromno koroških Slovencev pa tudi dijakov iz Slovenije, ki obiskujejo šolo v Celovcu. Imamo tudi razne projekte, kjer velikokrat berem v slovenščini s skupinami otrok.

Kaj oz. kdo vas je navdušil nad glasbo? (kako dolgo se že ukvarjate z glasbo, igrate kakšen instrument, ste v kakšnem band-u?)

Glasbo začutiš ali pa ne in potem te to vodi samo po sebi. Najprej je bil zbor, kjer sem grozno rada prepevala in bila prisotna pri vsaki vaji, kasneje že kakšen festival, nastop in tudi tekmovanja. Najprej so prišli nastopi v Sloveniji, potem pa kamor sem pač lahko prišla in prilezla, saj so za menoj stali samo starši, kolikor so pač lahko. Pri 16ih sem začela nastopati s prvim bendom, dolgo časa sem vodila Trio. Sedaj pa sem članica šest-članskega benda, ki se res upravičeno imenuje Chaos. Z njimi nastopam povsod, lani nas je zaneslo celo v Dubaj, kjer smo imeli pravi Oktoberfest in noro publiko:). Igram klavir. Sedaj spet bolj intenzivno, ker se pripravljam za sprejemne izpite za študij glasbe, tu in tam pa se mučim s kitaro – iz varnostnih razlogov in obzirnosti do drugih jo igram samo takrat, ko sem sama:).  

Vaši največji dosežki v glasbenem svetu?

Za seboj imam ogromno festivalov, na katerih sem zastopala Slovenijo, kasneje tudi Avstrijo. Pohvalim se lahko z mnogimi nagradami v Sloveniji (prvi mesti na tekmovanjih Prvi glasek in Prvi Glas Gorenjske, prvo in drugo mesto na festivalu Fens, prvo mesto na festivalu Glas mladih... ), tudi na kakšnih večjih, mednarodnih festivalih (Hit leta na Festivalu Stari grad v Srbiji, drug mesto na mednarodnem festivalu v Srbiji, tretje mesto na mednarodnem festivalu Shining Star v Turčiji, drugo mesto na Bihačkem festivalu, pa v Budimpešti, Makedoniji, televizijski nastop na Malti in mnogi drugi – ko me vprašajo po dosežkih posebej izpostavim mednarodni festival na Portugalskem, kjer sem leta 2016 zastopala Avstrijo in osvojila Grand Prix. Širši publiki v Avstriji sem se predstavila v televizijskem šovu Deutschland Sucht den Superstar, kjer sem se uvrstila zelo visoko. Imam ogromno željo, da bi se lahko predstavila na Evroviziji, ne glede na to katero državo bi zastopala a sem realna in po vsem tem, kar sem v glasbenem svetu doživela vem, da je za kaj takega potrebna predvsem sreča in dobre veze, denar – skratka, vse kaj drugega, kot pa talent.

Ali imate sorodnike v Sloveniji, jih kaj obiskujete?

Sorodnikov, ki bi jih v Sloveniji obiskovala nimam, imam pa kar nekaj prijateljev, ki jih redno obiskujem. Velikokrat pa me v Slovenijo zanese tudi zaradi službenih obveznosti.