Ana Zupanič

Ana Zupanić, živi v Lepoglavu na Hrvaškem. Že od osnovne šole je bila navdušena nad prevajalstvom.

Kje ste ste živeli?

Začelo se je na Otočcu ob Krki, potem smo se odselili v Šentjernej, to je mesto petelinjih borb. Po tem sem šla živet v Ljubljano v srednjo šolo.

Kje sta se z možem spoznala?

Z možem sva se spoznala na morju na Hrvaškem, bila je ljubezen na prvi pogled. Jaz sem takrat zaključevala osnovno šolo. Ta veza je potem trajala na daljavo.

Kje ste študirali? (Zakaj to smer?)

Študirala sem v Ljubljani na Filozofski fakulteti tuje jezike, angleščino, francoščino. Že od osnovne šole sem bila navdušena nad prevajalstvom, pisanje mi je tudi šlo dobro od rok in sem si rekla, da bom ali novinarka ali pa prevajalka. V srednji šoli so se še odprle vse druge možnosti, ampak mene še je vedno to zanimalo, slovenščina mi je odlično šla, angleščina mi je šla, francoščina tudi. Francoščina mi je na študiju bila prvi izbirni jezik. Zato sem se vpisala na dvopredmetni študij pedagoško smer, in sem premišljevala kateri jezik si še bom zraven francoščine izbrala. Odločila sem se za Angleščino, ker mi je najboljše šla od rok. Ni mi žal, da sem si izbrala ta študij.

Kje ste delali?

Poučevanje se mi je nekako zelo dopadlo, ker sem prej že delala v poletnih kolonijah, kot prostovoljka, spremljevalka otrok, animatorka. Čez ves študij sem delala v jezikovni šoli. Vedela sem da bi to rada delala.

Sprva sem dve leti delala v Šentjerneju, ker moraš pri pedagoški smeri imeti narejeno pedagoško prakso. Naslednje leto sem pol bila absolventka in so mi tam ponudili takoj službo. Zaposlitev sem prej dobila kot sem diplomirala. Tako da sem tam dve leti poučevala angleščino.

Ko sem prišla živet na hrvaško sem dobila zaposlitev za določen čas, za dve leti, potem tretjo leto mi ni uspelo se naprej zaposliti in sem se zaposlila na hrvaškem. Bila sem projektni vodja pri slovenskem kulturnem društvu Nagelj, in sem eno leto in pol vodila projekt, ki ga je sofinancirala evropska unija. Ampak želela sem si še vedno biti zaposlena v Sloveniji in poučevati. Po končanem projektu sem si spet zelo aktivno iskala službo na slovenski strani. Preizkusila sem se tudi pri prevajanju preko avtorske pogodbe, ampak želja po poučevanju je bila večja. Zdaj pa spet delam v šoli.

Kje živite daj?

Takrat sva tudi z možem začela razmišljati, da pa zdaj bi pa lahko šla živet skupaj. In sva premišljevala če bova živela v Sloveniji ali na Hrvaškem. Zdaj živiva že osem let na Hrvaškem. Najprej je bilo kar težko se odločit. In sva se odločila, da bova živela na Hrvaškem s tem, da bom jaz še vedno delala v Sloveniji, in zdaj živiva v Lepoglavu.