dr. Boris Jesih

dr. Boris Jesih, generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru, nam je povedal zanimivo življenjsko

Kako to, da ste posvetili toliko pozornosti na temo zamejstvo?

Kot veliko stvari v življenju je bil to slučaj. Po končanem študiju politologije na ljubljanski fakulteti za družbene vede, sem iskal službo in prikazala se je možnost, da dobim službo na inštitutu za narodnostna vprašanja. Ko sem prišel enkrat na inštitut se je kolo zavrtelo in se še vrti danes. Z zamejstvom se ukvarjam že celo svoje življenje tudi s Slovenci drugje po svetu. Naredil sem vrsto raziskav na področju manjšin, največ koroških Slovencev, in tudi o porabskih. Ukvarjal sem se s položajem manjšin v Sloveniji, s človekovimi pravicami, predvsem pa z oblikami politične participacije manjšin.

Leta 2008 se je pokazala priložnost, da sem postal državni sekretar v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, pri takratnem ministru akademiku dr. Boštjanu Žekšu. Ta služba je bila tudi rezultat mojih dotedanjih izkušenj. Tukaj sem poznal še drugi vidik manjšinske problematike, tisti bolj praktični. Precej sem se seznanil z dejavnostmi, problemi Slovencev, ki živijo kot izseljenci ali zdomci in tudi Slovencev, ki so ostali v državah, ki so nastale iz republik nekdanje Jugoslavije.

Kot raziskovalec sem največ časa posvetil koroškim Slovencem, s tega področja sem tudi magistriral in doktoriral. Objavil sem tudi na desetine različnih člankov, bil sem tudi soavtor večih znanstvenih monografij.

Državni sekretar sem še enkrat bil v času vlade Alenke Bratušek. Vmes sem se za kratek čas vrnil tudi na Inštitut.

Od leta 2015 sem Generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru.

Koliko jezikov obvladate?

Govorim Nemško, angleško, nekaj francosko, srbsko in hrvaško. Pri mojem delu je komunikacija v tujem jeziku zelo pomembna.

Oglejte si tudi še video z dr. Borisom Jesihom.

 

dr  Boris Jesih
dr Boris Jesih
Previous Next Play Pause
1