Mihael Kampuš

Miha Kampuš rojen v Celovcu, je ljubitelj nove tehnologije in ponosen, da ima tri odrasle samostojne, uspešne in srečne otroke.

Kaj sta starša po narodnosti?

Moja starša sta oba avstrijska državljana. Oče je iz slovenske Štajerske in se je za študij leta 1960 preselil v Avstrijo.

Kje ste živeli oz. kje živite zdaj?

Otroštvo in mladost sem preživel v Celovcu, po poroki leta 1992 sva se z ženo preselila v čudovito Rožno dolino in tam stanovala do leta 2011. Od 2011 spet živimo v okolici Celovca.

Koliko jezikov govorite? (Kako ste se jih naučil?)

Govorim od rojstva slovenščino, od ljudske šole naprej nemščino. Od gimnazije naprej angleščino in lani sem se naučil hrvaščino.

Kje ste se šolali? ( osnovna šola, srednja šola, študij, zakaj ste se odločili za tako smer šolanja / študija)

Po ljudski šoli in slovenski gimnaziji sem obiskoval višjo tehnično šolo za elektroniko v Celovcu. Tja sem šel, ker me je računalništvo tako zanimalo in je to bila takrat edina šola ki je nudila več predmetov v tej stroki. Sicer tehniko ter pisanje programske opreme nisem nikdar rabil v poklicu, sem pa bil prvih 10 poklicnih let projektni vodja ter vodja prodaje v podjetju za programsko opremo v Celovcu.

Kje ste delali in kje zdaj delate? 

Prvih deset let sem bil v stroki programske opreme. Od leta 2000 naprej sem samostojen kot investor v mala ter srednja podjetja.

V katerih društvih ste trenutno aktivni?

Že trideset let pojem pri Mešanem pevskem zboru Jakob Petelin Gallus v Celovcu. Od leta 2003 sem predsednik tega pevskega društva. Z Gallusom povezujemo Slovence s pesmijo. Leta 2012 sem ustanovil platformo Unser Land rastimoskupaj.at – zusammenwachsen.at. Ta platforma povezuje med slovensko in nemško narodno skupnostjo na avstrijskem Koroškem.

Se kaj družite s Slovenci v vaši okolici?

Preko zbora Gallusa in platforme rastimoskupaj.at sem v stiku z mnogimo Slovenci. Sem reden gost pri prireditvah društev.

Kaj je vaš hobby / konjiček? (kako dolgo se že ukvarjate s tem?)

Poleg petja me zanimajo nove tehnologije, bil sem v stiku z računalniki odkar obstajajo. Sem prepričan o električnem avtomobilu in vozim od leta 2011 izključno električno – tudi to področje šteje kot konjiček. Obnovljivi viri energije in tehnologija te me tudi zelo zanimajo. Verjetno največji konjiček oziroma interes v mojem življenju je družina.

Vaši največji dosežki v izobraževanju / življenju?

Kot največje dosežke štejem, da sem se kot 20letni uženil ? in po 22tih letih še vednoi ljubim svojo soprogo. Vesel sem tudi da imava tri odrasle samostojne, uspešne in srečne otroke in bova kmalu dobila vnukinjo. Srečen sem tudi, da lahko živimo življenje tako kot si želimo in smo popolnoma prosti v mišlenju ter gibanju doma in po svetu.

Ali imate sorodnike v Sloveniji, jih kaj obiskujete?

Sestre mojega očeta živijo na slovenskem Štajerskem in se vidimo letno. Vesel sem da imamo žive odnose z vsemi sorodniki.